Škandály v americkej armáde pokračujú, vyšetrujú ďalšieho generála

13.11.2012 Celý región

Washington 13. novembra (TASR) - Riaditeľ CIA David Petraeus - ktorý už rezignoval - bol v lete šokovaný informáciami o výhražných e-mailoch svojej milenky inej žene, aby sa od neho držala ďalej. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných spolupracovníkov a priateľov bývalého šéfa CIA.

Penzionovaný generál Petraeus, oceňovaný za vojenské výsledky v Iraku a v Afganistane, sa vzdal svojej funkcie v piatok. Pripustil, že mal mimomanželský milostný pomer s autorkou svojho životopisu Paulou Broadwellovou a vyjadril hlbokú ľútosť.

Tento škandál otriasol Washingtonom. Členovia Kongresu sa dožadovali vysvetlenia, prečo bolo tak dlho držané v tajnosti niekoľkomesačné vyšetrovanie, čo ukončila kariéru bývalého generála.

Petraeus povedal priateľom, že jeho vzťah s druhou ženou - Jill Kelleyovou - bol platonický, hoci ju jeho milenka očividne považovala za rivalku v láske.

Týmto priateľom Petraeus tiež povedal, že nedal Broadwellovej nijaké citlivé vojenské informácie, ktoré sa údajne našli v jej počítači. Uviedol, že jej ich museli dať iní velitelia pri jej študijných cestách do Afganistanu.

Medzitým Pentagón oznámil, že vyšetruje údajnú "nevhodnú komunikáciu" veliteľa amerických jednotiek a jednotiek NATO v Afganistane generála Johna Allena s Kelleyovou.

Pentagón preveruje 20.000-30.000 strán e-mailov a iných dokumentov Allenovej komunikácie s Kelleyovou z obdobia 2010-2012, potvrdil nemenovaný dôstojník. Nespresnil, či v komunikácii išlo o sexuálne záležitosti, alebo hľadajú únik tajných informácií. Generál Allen poprel, že by urobil niečo neprípustné.

Agenti FBI sa objavili v noci nadnes v Broadwellovej dome v Charlotte v Severnej Karolíne, čo vyzeralo na prehliadku. Hovorkyňa FBI potvrdila, že agenti boli v dome, ale nepovedala, čo tam robili.

Nové podrobnosti o vyšetrovaní škandálu sa objavili v čase, keď americký prezident Barack Obama hľadá nového šéfa CIA.

Kelleyová zjavne požiadala FBI o ochranu, keď v máji dostala výhražné e-maily a vyšetrovatelia odhalili Broadwellovú ako zdroj týchto správ.

Pritom sa našli vyslovene e-maily sexuálneho charakteru, ktoré si Broadwellová vymenila s človekom, prihláseným na konte GMail pod prezývkou. Ďalším vyšetrovaním sa zistilo, že adresa patrí Petraeusovi.

Penzionovaný generál a Broadwellová očividne používali na zakrytie svojej e-mailovej komunikácie trik, známy aj teroristom alebo tínedžerom. Niektoré e-maily neposielali priamo na svoje adresy, ale časti z nich umiestnili v priečinku konceptov alebo v internetovom dátovom úložisku (dropbox). Iná osoba sa potom mohla zalogovať na to isté konto a správy prečítať. To sťažuje vystopovanie mailovej komunikácie.

Broadwellová bola spoluautorkou životopisu "All In: The Education of General David Petraeus", ktorý vyšiel v januári. V predslove uviedla, že sa s Petraeusom zoznámila na jar 2006, keď na Harvarde končila Kennedyho školu riadenia štátu. Potom ho v rámci svojho výskumu často navštevovala v Afganistane.

Kontext e-mailov však naznačoval, že vzťah Broadwellovej a Petraeusa bol intímny. FBI relatívne rýchlo zistila - najneskôr koncom leta - že nedošlo k žiadnemu narušeniu bezpečnosti.

Vo vyšetrovaní sa však pokračovalo, aby sa preverilo, či Petraeus nezohrával nejakú úlohu pri výhražných e-mailoch, adresovaných Kelleyovej.

Milostný vzťah Petraeusa (60) a Broadwellovej (40) sa začal niekoľko mesiacov po tom, ako sa stal šéfom CIA. Obaja sa pred štyrmi mesiacmi dohodli, že s tým skončia. Zostali však v kontakte, pretože Broadwellová písala dizertáciu o pôsobení Petraeusa v zahraničných misiách.

Agenti FBI kontaktovali Petraeusa a povedali mu, že v jej počítači sa našli citlivé, možno tajné dokumenty o Afganistane. Petraeus uistil vyšetrovateľov, že nepochádzajú od neho. Zrejme ich dostala od iných veliteľov, ktorých navštívila priamo v teréne. FBI prišla k záveru, že nedošlo k narušeniu bezpečnosti. Dokumenty sa totiž týkali operácií v minulosti.

Samotná Broadwellová mala bezpečnostné previerky vysokého stupňa, keď bola majorom v zálohe, pracujúcim pre vojenské spravodajské služby. Tieto previerky však platia, len keď je vojak v aktívnej službe, čo sa netýkalo obdobia, kedy Broadwellová pracovala na Petraeusovom životopise.
 

Vyberte región